Potpore pčelarima prepolovljene

Bez autora
Jun 19 2011

Pčelari će dobiti potpore od devet milijuna kuna, što je polovica (50 posto) predviđenog programa potpora za ovu godinu. Tih devet milijuna kuna pčelarima će se isplatiti do kraja godine, a koristit će ih za dvije mjere - lijek za suzbijanje varooze pčela i tehničku pomoć pčelarima. Iduće godine pčelari će dobiti puni iznos od 18 milijuna kuna, što će Vlada regulirati posebnom uredbom. Nisu zadovoljni takvim dogovorom, ali pristali su na Vladin prijedlog da ne bi izgubili kontinuitet, a tih šest mjeseci će izdržati jer su tek nedavno dobili potpore za 2010. godinu. Ove se godine za potpore prijavilo više od 4200 pčelara. Zbog prepolovljenog iznosa neće se provesti neke planirane mjere kao što su kontrola kvalitete meda i proširenje pčelinjeg fonda.

Potpore pčelarima prepolovljenePčelari će dobiti potpore od devet milijuna kuna, što je polovica (50 posto) predviđenog programa potpora za ovu godinu, kazao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) Martin Kranjec nakon sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petrom Čobankovićem prošli tjedan.

Tih devet milijuna kuna pčelarima će se isplatiti do kraja godine, a koristit će ih za dvije mjere - lijek za suzbijanje varooze pčela i tehničku pomoć pčelarima. Iduće godine pčelari će dobiti puni iznos od 18 milijuna kuna, što će Vlada regulirati posebnom uredbom, dodao je Kranjec.

»Nismo zadovoljni takvim dogovorom, ali pristali smo na Vladin prijedlog da ne bismo izgubili kontinuitet, a tih šest mjeseci ćemo izdržati jer smo tek nedavno dobili potpore za 2010. godinu«, rekao je Kranjec.

Prema podacima Hrvatskog pčelarskog saveza, ove se godine za potpore prijavilo više od 4200 pčelara.

Zbog prepolovljenog iznosa neće se provesti neke planirane mjere kao što su kontrola kvalitete meda i proširenje pčelinjeg fonda, najavio je predsjednik Saveza.

Proizvodnja meda će u 2011. biti osrednja, jer su podbacili repica, bagrem i kadulja, a cijena neće biti niža od lanjske kada se, primjerice, kilogram bagrema kretao između 28 i 30 kuna, a kadulje između 45 i 50 kuna.

U Hrvatskoj ima 7470 pčelara, 8754 pčelinjaka i 366.814 košnica. Na godinu se proizvede između 5000 i 6000 tona meda, a polovica se izveze, i to najviše u Njemačku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik